presidenca-logo
DR. VJOSA OSMANI SADRIU
PRESIDENTE E REPUBLIKËS SË KOSOVËS
...

Në Uashington D.C., Kosova dhe SHBA-të nënshkruajnë Marrëveshjen e Kompaktit në vlerë prej 236.7 milionë dollar

Në Kongresin Amerikan, në prezencë të Presidentes Vjosa Osmani dhe Kryeministrit Albin Kurti, si dhe Ministres së Ekonomisë Artane Rizvanolli është nënshkruar marrëveshja ndërmjet Republikës së Kosovës dhe Shteteve të Bashkuara të Amerikës, të përfaqësuara nga Korporata e Sfidave të Mijëvjeçarit (MCC), në vlerë prej 236.7 milionë dollar.

Nënshkrimi i Marrëveshjes me MCC-në, vie pas përmbylljes së suksesshme të negociatave në muajin maj të këtij viti dhe pas konfirmimit me votë unanime të Programit Kompakt nga Bordi i Drejtorëve të MCC-së.
 
Me këtë rast, Presidentja Osmani tha se: “Sot, SHBA-të, përmes MCC-së, rikonfirmuan mbështetjen e palëkundur për Republikën tonë të re dhe gatishmërinë për të na ndihmuar të avancojmë më tej në aspektin e zhvillimit ekonomik të qëndrueshëm”.
 
Ajo po ashtu theksoi se si rezultat i zhvillimeve në fushën e sigurisë në Evropë dhe më gjerë, ndërhyrjet e shpejta dhe të zgjuara në sektorin e energjisë janë jetike dhe mund të kthehen në trashëgiminë më të rëndësishme të brezit tonë.

“Investimi 236.7 milionë dollarësh, është investimi më i madh energjetik në vendin tonë prej dekadash tashmë. Ky investim do të ndihmojë në krijimin e fleksibilitetit dhe stabilitetit në rrjetin elektrik duke mundësuar një integrim më të madh të burimeve të ripërtëritshme, si dhe zhvillimin e aftësive që do të kontribuojnë në forcimin e pjesëmarrjes dhe angazhimin e grave në sektorin e energjisë dhe në tregun e punës”, ka thënë Presidentja Osmani.
 
Ndërkaq, shefja ekzekutive e MCC-së, Alice Albright, ka theksuar se: “Ky nënshkrim përfaqëson vazhdimin e një partneriteti të thellë midis Shteteve të Bashkuara dhe Kosovës, dhe përkushtimin tonë për të punuar së bashku për të ndërtuar zgjidhje moderne, të energjisë së pastër nga të cilat do të përfitojnë afro 2 milionë kosovarë”.

Programi Kompakt do të jetë investimi më i madh në sektorin e energjisë në Republikën e Kosovës. Ky Program përfshinë tri projekte:

1. Investime në infrastrukturën e ruajtjes së energjisë
2. Zhvillimin e fuqisë punëtore dhe përfshirjen e grave në sektor të energjisë, si dhe
3. Projekti i Institucionit Amerikan të Katalizatorit për Zhvillim

Investimet e programit Kompakt do të jenë pronë e Kosovës dhe shënojnë njërin nga bashkëpunimet më të rëndësishme në mes të Republikës së Kosovës dhe Shteteve të Bashkuara të Amerikës.

Ky postim është gjithashtu i disponueshëm në gjuhë: EN SR

This site is registered on wpml.org as a development site.