presidenca-logo
DR. VJOSA OSMANI SADRIU
PRESIDENTE E REPUBLIKËS SË KOSOVËS
...

Fjalimi i Presidentes Atifete Jahjaga me rastin e zbulimit të shtatores së Presidentit Rugova

Sot është një ditë historike, është një ditë e lumtur për të gjithë ne, për të gjithë miqët tanë sepse nga sot përjetësisht në këtë vend në Sheshin kryesor të Prishtinës, të kryeqytetit të Republikës së Kosovës, do të qëndrojë shtatorja e Presidentit Dr. Ibrahim Rugova, si përmendore që na kujton gjithë veprimtarinë e këtij intelektuali, të këtij veprimtari, të këtij burrështetasi, të këtij vizionari që nëpërmjet atdhedashurisë e përkushtimit të paluhatshëm besoi dhe ndërtoi platformën politike dhe shtetin tonë, Republikën e Kosovës, shtet sovran dhe të pavarur, duke na bërë neve popull të lirë, të barabartë dhe të dinjitetshëm, që i kthehemi rrënjëve tona në familjen e civilizimit evropian.

E nderuara zonja Fane, e nderuara Familje e Presidentit të parë të Republikës së Kosovës, Dr.Ibrahim Rugova,
I nderuari Kryetar, Dr. Isa Mustafa,
I nderuar zëvendëskryeministër Kuçi,
Të nderuar përfaqësues të institucioneve të Republikës së Kosovës të nivelit qendror dhe lokal,
Të nderuar përfaqësues të jetës akademike, arsimore dhe shkencore,
Të nderuar bashkëveprimtarë të Presidentit Rugova,
Të nderuar ambasadorë dhe përfaqësues të misioneve diplomatike në Kosovë,
Të nderuar qytetarë të Prishtinës, të nderuar qytetarë të Kosovës, të nderuar bashkatdhetarë,
Të nderuar të pranishëm,

Sot është një ditë historike, është një ditë e lumtur për të gjithë ne, për të gjithë miqët tanë sepse nga sot përjetësisht në këtë vend në Sheshin kryesor të Prishtinës, të kryeqytetit të Republikës së Kosovës, do të qëndrojë shtatorja e Presidentit Dr. Ibrahim Rugova, si përmendore që na kujton gjithë veprimtarinë e këtij intelektuali, të këtij veprimtari, të këtij burrështetasi, të këtij vizionari që nëpërmjet atdhedashurisë e përkushtimit të paluhatshëm besoi dhe ndërtoi platformën politike dhe shtetin tonë, Republikën e Kosovës, shtet sovran dhe të pavarur, duke na bërë neve popull të lirë, të barabartë dhe të dinjitetshëm, që i kthehemi rrënjëve tona  në familjen e civilizimit evropian.

Kjo shtatore e Presidentit tonë themeltar, na nderon neve, na kujton e dëshmon, për  rrugën që e kaluam gjatë historisë, për sakrificën që e bëmë gjatë shekujve, për Liri, Pavarësi, Demokraci.

Ne që sot po e ndërtojmë shtetin dhe shoqërinë demokratike, e kemi shumë më lehtë, sepse po e vazhdojmë rrugën që e ndërtuan të parët tanë, po e vazhdojmë programin që u bë themel i fortë i shtetit tonë, pikërisht në saje të punës së palodhshme e të veprimtarisë së gjithmbarshme të  bijve dhe bijave më të mira të popullit, gjatë shumë brezave, që u vu kurorë me  luftën e lavdishme të Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës.

Dr. Ibrahim Rugova është intelektuali që tek ne ndër të parët e solli frymën e demokracisë perëndimore, mendimin kritik, vlerësimin jashtë koncepteve ideologjike, që si mendje e ndritur u përhap në elitën intelektuale e politike tonën dhe në brezat e ri të studentëve duke ndërtuar konceptin e ri të botëkuptimit, përkushtimin dhe misionin e intelektualit në mendjen e çliruar, duke mposhtur njëmendësinë dhe diktaturën si koncept.

Në kohën e trazimeve të mëdha shpirtërore, njerëzore, në kohën e vlimeve qytetare, në periudhën e gërshetimeve të ideve politike, Ibrahim Rugova, me një urtësi të theksuar, me një largpamësi vizionare për të ardhmen, diti me guxim dhe pa asnjë hamendje të përcaktohet drejt, të ndërtojë konceptin intelektual dhe politik dhe të vihet në ballë të lëvizjeve për çlirim kombëtar, që ishte e barasvlershme dhe në disa segmente pararendëse e lëvizjeve përparimtare qytetare të vendeve të ndryshme të Evropës dhe të botës.

Filozofia paqësore politike e Rugovës tashmë është e pranuar dhe e dëshmuar si koncept i Filozofisë së re Politike,  arriti që me sukses të tubojë gjithë popullin rreth kësaj ideje të çlirimit kombëtar dhe çliruese demokratike.

Kjo filozofi politike, e përjetësuar si politike aktive paqësore, e ndërtoi shtetin e Republikës së Kosovës duke anashkaluar okupimin e egër, që i ishte imponuar me dhunë popullit dhe me funksionalitetin e plotë të të gjitha segmenteve organizoi jetën e gjithë qytetarëve, si kundërvënie konkrete masave shtypëse të një regjimi diktatorial, me të cilën gjë fitoi admirimin e mbarë botës, përkrahjen dhe mbështetjen e fuqishme të Shteteve të Bashkuara të Amerikës dhe të vendeve të Bashkimit Evropian, për kauzën tonë të drejtë për të qenë të lirë dhe të dinjitetshëm në tokën tonë Dardane, siç e thoshte gjithmonë Presidenti Rugova.

Organizimi i shtetit autonom, nën projektimin dhe udhëheqjen e Presidentit Ibrahim Rugova, i dëshmoi botës se duke përdorur padëgjueshmërinë qytetare, arritëm të shpërfillim okupimin, duke treguar aftësi për të organizuar shtet të bazuar në solidaritetin e plotë dhe vullnetar, të ndërtuar mbi traditat më të larta morale dhe njerëzore, në vlerat e civilizimit evropian, të një shoqërie demokratike, në të cilën të gjithë qytetarët pa dallim gëzojnë liritë dhe të drejtat e barabarta.

Me veprimtarinë e Dr. Ibrahim Rugovës ndërlidhet rënia e komunizmit në Kosovë, ndërlidhet organizimi i jetës shumëpartiake dhe ndërtimi i parlamentarizmit, që u hapi rrugë ideve dhe koncepteve demokratike të ndërtimit të shoqërisë, të zgjedhjeve të lira dhe të ndershme dhe të ndërtimit të bashkëqeverisjes në platformën zhvillimore të shtetit.

Presidenti Rugova  na lidhi përjetësisht me Shtetet e Bashkuara të Amerikës, si vend lider demokratik, mbrojtëse e  popujve të lirë, dhe me vendet e Bashkimit Evropian.

Të nderuar qytetarë,

Kosova e ka të ardhmen e sigurt në anëtarësimin në Bashkimin Evropian dhe në NATO.

Republika e Kosovës po ndërtohet si shtet qytetar, në respektim të plotë të ligjit dhe të kushtetutës së saj.

Kosova e kishte fatin dhe është krenare që konceptin e lirisë dhe të pavarësisë së saj e ndërtoi intelektuali i përmasave evropiane, Dr. Ibrahim Rugova, që përjetësisht në zemrat dhe në mendjet tona e mbolli farën e Lirisë, konceptin e demokracisë, të ndërtimit të shoqërisë së njerëzve të lirë dhe të barabartë, që ndërtojmë shtetin tonë të pavarur.

Kjo shtatore e Presidentit të parë të Republikës së Kosovës, Dr. Ibrahim Rugova, si bazament i lirisë në tokën tonë, na nderon të gjithë neve.

Të nderuar qytetarë të Republikës së Kosovës,

Ta gëzojmë dhe ta mbajmë me krenari shtatoren e këtij njeriu të madh që me punën dhe angazhimin e paepur në të mirë të atdheut, na obligoi të gjithë neve, duke qenë fanar drite në rrugën drejt të ardhmes sonë.
Zoti e bekoftë dr. Ibrahim Rugovën
Zoti e bekoftë Kosovën.

Ju faleminderit!

Ky postim është gjithashtu i disponueshëm në gjuhë: EN SR

This site is registered on wpml.org as a development site.