presidenca-logo
DR. VJOSA OSMANI SADRIU
PRESIDENTE E REPUBLIKËS SË KOSOVËS
...

Presidentja Jahjaga u takua me Presidentin e Hungarisë, Pal Schmitt

Presidentja e Republikës së Kosovës, zonja Atifete Jahjaga, në ditën e dytë të vizitës në Hungari, u prit me nderimet më të larta shtetërore nga presidenti i Hungarisë, zotëri Pal Schmitt. Presidenti i Hungarisë, Pal Schmitt e vlerësoi lartë vizitën e parë të nivelit shtetëror të Presidentes Jahjaga pikërisht në Hungari dhe tha se vendi i tij është krenar që ishte në mesin e vendeve të para që e njohu pavarësinë e Kosovës. Presidenti Schmitt tha se Hungaria ka qenë dhe vazhdon të jetë përkrahëse e të gjitha proceseve të Kosovës dhe do ta ndihmojë atë në rrugën e saj përpara.

Budapest, 14 shtator 2011

Presidenti hungarez tha se vendi i tij mbështet perspektivën evropiane për Kosovën dhe theksoi se Hungaria ka kërkuar nga të gjithë partnerët evropianë që të vazhdojnë procesin e anëtarësimit për vendet e Ballkanit Perëndimor. Zotëri Schmitt tha se nuk ka alternativë tjetër për vendet e Ballkanit perëndimor përveç anëtarësimit në BE dhe ky proces tha ai do të përmbyllet pasi të jenë plotësuar kushtet nga këto vende.

Ai tha se është i përkushtuar që të ndihmojë në lobimin për Kosovën tek vendet anëtare të BE-së që ende nuk e kanë bërë këtë, veçanërisht tek dy fqinjët e Hungarisë, Sllovakia dhe Rumania, të cilat kanë komunitet hungarez në vendet e tyre, dhe që kjo është një nga arsyet pse këto dy vende ende nuk e kanë njohur pavarësinë e Kosovës.

Presidenti Schmitt tha se Hungaria do të hapë çështjen e anëtarësimit të Kosovës në nismat rajonale dhe ato ndërkombëtare që do të ndihmonte vendin në thellimin e reformave dhe qartësimin e rrugës evropiane si dhe do të ndihmojë që Kosova të përfitojë nga liberalizimi i vizave. Presidenti hungarez tha se marrëdhëniet e mira mes Kosovës dhe Hungarisë duhet të thellohen edhe më tutje në fushën e ekonomisë dhe theksoi se duhet të inkurajohen bizneset hungareze për të investuar në Kosovë.

Presidentja e Republikës së Kosovës, zonja Atifete Jahjaga, e falënderoi presidentin Schmitt për pritjen madhështore dhe tha se Hungaria është mik dhe partner i ngushtë i Kosovës. Ajo tha se Hungaria e ka ndihmuar Kosovën në zhvillimin dhe avancimin e saj drejt integrimeve evropiane.

Presidentja Jahjaga i vlerësoi marrëdhëniet mes dy vendeve si shumë të mira dhe theksoi nevojën e thellimit të tyre në fushën politike dhe ekonomike. Ajo tha se Hungaria e ka kaluar rrugën e anëtarësimit në BE dhe përvoja e saj do të shërbejë për rrugën e Kosovës drejt anëtarësimit në BE.

Presidentja Jahjaga tha se Kosovës i duhet marrëdhënia kontraktuale me BE-në, meqë kjo të qartësonte rrugën evropiane të saj me marrjen e udhërrëfyesit për liberalizim të vizave. Ajo theksoi se anëtarësimi i plotë i të gjitha vendeve të Ballkanit Perëndimor, përfshirë Kosovën, në BE do të garantonte stabilitetin afatgjatë të rajonit.  

Presidentja Jahjaga tha se pavarësia e Kosovës është e pakthyeshme dhe integriteti territorial i saj i paprekshëm. Ajo tha se Kosova ka marrëdhënie të mira me të gjitha vendet fqinje dhe është faktor i paqes dhe stabilitetit në rajon. Presidentja tha se i ka dhënë përkrahje dialogut me Serbinë, i cili ka filluar të jap rezultate me arritjen e një numri marrëveshjesh, që lehtësojnë jetën e qytetarëve të te dyja vendeve.
Ajo tha se në këtë proces të dialogut nuk do të diskutohen çështjet e brendshme të Kosovës dhe integriteti territorial i saj.

Presidentja Jahjaga tha se Kosova dhe Serbia kanë pasur një të kaluar jo gjithmonë të mirë, por ato mund ta planifikojnë të ardhmen dhe ta ndërtojnë atë për të mirën e të gjithë qytetarëve dhe si dy shtete fqinje duhet të ndihmojnë njëra-tjetrën në rrugën e integrimeve evropiane.

Presidentja Jahjaga tha se e mirëpret mbështetjen e Hungarisë për pjesëmarrjen e Kosovës, si shtet i pavarur, në organizatat rajonale dhe ndërkombëtare. Ajo tha se ndihma e Hungarisë në zhvillimin ekonomik të Kosovës do të ishte rëndësisë së veçantë dhe theksoi nevojën e inkurajimit të investitorëve hungarezë për të investuar në Kosovë.

Të dy presidentët kanë diskutuar edhe për një varg çështjesh të tjera që janë me interes për të dyja vendet.   
 

Ky postim është gjithashtu i disponueshëm në gjuhë: SR

This site is registered on wpml.org as a development site.