presidenca-logo
DR. VJOSA OSMANI SADRIU
PRESIDENTE E REPUBLIKËS SË KOSOVËS
...

Presidenti Thaçi nderohet me medaljen “Nderi i Akademisë” nga Akademia e Shkencave të Shqipërisë

Tiranë, 20 dhjetor – Presidenti i Republikës së Kosovës, Hashim Thaçi është nderuar sot me medaljen “Nderi i Akademisë” nga Akademia e Shkencave të Shqipërisë.

Presidenti Thaçi ka falënderuar anëtarët e Akademisë për akordimin e kësaj mirënjohje, duke shprehur respekt për të gjithë akademikët shqiptar që jetën ia kanë kushtuar kërkimit shkencor.

Këtë nderim, presidenti Thaçi ka thënë se e konsideron si një çështje që nuk ka të bëjë vetëm me kontributin dhe emrin e tij, por edhe me simbolikën gjithëpërfshirëse e përfaqësuese që përmban institucioni i Presidentit të Republikës së Kosovës.

“Prandaj e konsideroj çmimin tuaj një shprehje nderimi e vlerësimi për lidhjen e fortë që na bën të ndihemi të njëjtë, në gjithë hapësirën historike shqiptare, pavarësisht disa dallimeve e pengesave që ka krijuar historia”, ka shtuar ai.

Sipas tij, populli shqiptar ka një identitet dhe një histori të pandashme, pavarësisht shteteve, ku ata gjenden, në Republikën e Shqipërisë dhe të Kosovës në radhë të parë, por edhe shtetet fqinjë, ku ka vise shqiptare.

Para akademikeve, Presidenti ka theksuar se populli shqiptar ka një gjuhë të pandashme, studiuesit në Kosovë e në Shqipëri kanë hapësirë të madhe kërkimi për pasuritë gjuhësore, për trashëgiminë gojore, për thesarin e larmishëm shpirtëror që ruhet ende prej njerëzve.

“Janë bërë shumë përpjekje për tÂ’i ndarë shqiptarët edhe në identitet, ashtu si i ka ndarë padrejtësisht në shekullin e kaluar historia me kufij të imponuar. Por, ju mbeteni gardianët e këtij identiteti, që u krijua nga shekujt e mijëvjeçarit, ju jeni gardianët e simboleve kombëtare”, ka shtuar ai.

Sipas tij, bota e sotme është jo vetëm  e pavarësisë, por  edhe e ndërvarësisë, ku Evropa e sotme, që është synimi i aspiratave gjeopolitike në Kosovë e në Shqipëri, është modeli i kësaj ndërvarësisë.

Duke folur për aspiratat e shqiptarëve për tÂ’u bërë pjesë e BE-së, presidenti Thaçi ka theksuar se përveç identitetit kombëtar shqiptar, ne kemi edhe identitetin evropian.

Ai ka thënë se duhet ta kuptojmë këtë realitet, ta njohim dhe ta pranojmë, të mësohemi të jetojmë në ndërvarësi ashtu si gjithë vendet e qytetëruara, por duke ruajtur gjuhën, identitetin, traditën, specifikat historike.

“Kush më mirë se shkencëtarët e albanologjisë mund të na japin mësime dhe këshilla si tÂ’i ruajmë këto pasuri, në kushtet e reja në të cilat jetojmë dhe përballë sfidave që na presin. Prandaj roli i akademive dhe akademikëve në këtë aspekt do të rritet, përgjegjësia e shkencave kombëtare do të fuqizohet”, ka thënë Thaçi.

Në fund ka theksuar se është shumë e rëndësishme për dy akademitë shqiptare, për institucione të tjera shkencore, që të kontribuojnë maksimalisht për të hequr çdo pengesë, që të kemi një hapësirë të vetme kulturore, gjuhësore, letrare, shpirtërore.

“Nëse për kufijtë shtetërorë nuk mjaftojnë dy palë për të marrë vendime, për kufijtë e hapësirës kulturore e shkencore kombëtare shqiptare gjithçka është në dorën tonë”, ka thënë ai.

Ndërsa, Prof. Dr. Muzafer Korkuti, kryetar i Akademisë së Shkencave të Shqipërisë ka thënë se me këtë mirënjohje, ne duam të vlerësojmë misionin tuaj në krye të shtetit të Kosovës, një mision që ju e keni kurorëzuar në kohë të mbara e në kohë të vështira.

“Vendimin për të çmuar në një shkallë shumë të lartë kontributet tuaja, që janë historike, ne e formatizojmë sot, duke ju akorduar me solemnitet mirënjohjen “Nderi i Akademisë”. Akademia jonë e Shkencave ka qenë e para që, përmes botimit në disa gjuhë të librit “Kosova, një vështrim enciklopedik”, bëri të njohura botërisht meritat tuaja si njeriu që qëndroi në krye të procesit të pavarësimit të Kosovës”, ka shtuar ai.

Akademiku Korkuti ka theksuar se në krye të këtyre misioneve, si kryetar i qeverisë e si kryetar i shtetit, Thaçi ka qenë po aq i ndjeshëm sa dhe bota akademike e universitare në Kosovë e në Shqipëri për ruajtjen dhe përurimin e trashëgimit shpirtëror të popullit shqiptar.

“Dy akademitë tona po bashkëpunojnë me projekte e programe, me nisma dhe organizma të përbashkët. Duke e ditur shumë mirë se ju i takoni atij brezi që vetëdijen kombëtare e kishin parësore ndaj çdo faktori tjetër: politik, shtetëror, fetar, rajonal, kulturor, jemi plot bindje se institucionet që janë të ngarkuara me çështjet primare të botës shqiptare dhe bashkëpunimi ynë i ndërsjellët do të kenë praninë e ndikimit Tuaj pozitiv”, ka thënë ai.

Në motivacionin e dhënies së mirënjohjes “Nderi i Akademisë” për Presidentin Thaçi ndër të tjera thuhet ”Figurë me rëndësi vendimtare në mbrojtje të njësisë së identitetit kombëtar, gjuhës dhe vlerave themelore shqiptare”.

Ky postim është gjithashtu i disponueshëm në gjuhë: EN SR

This site is registered on wpml.org as a development site.