presidenca-logo
DR. VJOSA OSMANI SADRIU
PRESIDENTE E REPUBLIKËS SË KOSOVËS
...

Fjalimi i Presidentes Jahjaga në ceremoninë e parakalimit të FSK-së dhe Policisë së Kosovës për nder të tetëvjetorit të pavarësisë së Republikës së Kosovës

Kjo është dita më e shënuar e historisë së Kosovës, që përmbledh sakrificën, mençurinë e përkushtimin për ta jetësuar idealin e gjeneratave të tëra për një shtet.

I nderuar Kryeministër Mustafa,
Të nderuar përfaqësues të institucioneve të Kosovës,
Të nderuar ambasadorë dhe përfaqësues të misioneve ndërkombëtare në shtetin tonë,
Të nderuara familje të Dëshmorëve,
Të nderuar qytetarë të Republikës së Kosovës,
 
Kjo është dita më e shënuar e historisë së Kosovës, që përmbledh sakrificën, mençurinë e përkushtimin për ta jetësuar idealin e gjeneratave të tëra për një shtet.

Kjo është dita e Kosovës – dita kur kremtojmë lirinë, një lindje të re për qytetarët e shtetittëngriturmbithemelin ebarazisë.

Kosova është dhimbja dhe krenaria jonë, është amaneti i gjeneratave të tëra që i kujtojmë me respekt e krenari të thellë, sepse kanë sakrifikuar për këtë ditë të sotme, tënisurmedekadatëtëra.

Tetëvjetqëprejshpalljessëpavarësisë nepërkujtojmëidealet që na bëjnë bashkë, përkushtimin për lirinë dhe për zhvillimin e vendit tonë, për demokracinë që ndërtohet çdo ditëdhenjëkohësishtedhepërpaqen.

Prandaj, janë parime që na përkufizojnë neve sikomb, vlera që krijojmë çdo ditë bazuar në themelet e diversitetit edhe kulturor, fetar dhe etnik dhe aspirata që synojmët’irealizojmëpërtëqenëpjesë epandashmeebotëssëpërparuar.

Kosovaështënjërealitetipakthyeshëm; një paqe e fituar pas një luftetëgjatë e të rëndë; një liri për të cilën është sakrifikuar; një miqësi e përjetshme me SHBA-në që kanë qëndruar kaq pranë nesh në secilin kapitulltështetndërtimit tonë.Kosovaështëvleraeshtuarestabilitetit dhesigurisëjovetëmnërajon,njëforcë e pazëvendësueshme e fqinjësisë, garantuese e paqes për të gjithë, që hap rrugëneintegrimeve.

Megjithatë, Kosova sot është një demokraci ende e papërfunduar dhe e sfiduar, në një kohë kur na duhet më shumëforcëpërtëtejkaluar dallimet dhemëshumëguximpërt’upërballur medëshpërimin.

Shtetndërtimikërkon vullnet, dashuri dhefuqi,edhe shpirtërore. Ai kërkon punëmëtëmadhepërtëdëshmuarse ligjidherendijanëthemeliishtetit tonë,ku secili jemi të barabartë përpara drejtësisë dhenjëkohësisht kërkon më shumë kurajë për ta mbyllur kulturën e mosndëshkikmitpërtëgjithëataqë janë fajtorë për gjendjen e rëndë në shoqëri, me qëllimtëndërtimittënjëtëardhmejemëndryshe.

Sotështëditëfestepërtë gjithë qytetarët e Kosovës. Festë e shtetit në secilin ceptëtij,festëetëgjithëveqë eshohinsiatdheundhetokënetyre, festëesecilitqëjetonbrendakufijvetëtijdheatyreqëendjejnësishtettëtyre,kudoqofshin.

SotështëfestëpërjupjesëtarëtëForcës së Sigurisë së Kosovës, që keni përmbledhur me sukses prej shumë muajshpunëntuajnëndërtiminenjëforcetërembrojtëseeqëpoprisni, ashtusiedhetëgjithëqytetarëtetjerë,ta realizoni ëndrrën tuaj. Forca e Armatosur e Kosovës është e ardhmja e juaj, e ardhmja jonë e përbashkët, e ardhmjaeshtetit të Kosovës!

Ne kemi dëshmuar se Kosovën mund bëjmëpjesëtëpandashmetë arkitekturës globale të sigurisë, duke e rreshtuar përkrah botës demokratike, në ruajtjetëvleravethemeloretëlirisëdhe të demokracisë.

SotështëfestëpërKosovën, kur secili prejneshendjejmëseeardhmjaduhettëjetë më ndryshe, kur na duhet më shumëpunëpërtëtreguarsetëtashmen e ndryshojmë vet, por jo me dhunë dhe me forcë.Jo me fuqinë e grushtit që sjell dhimbje dhe rrënim, që sfidon institucionet e shtetit,besiminnëtëcilat e kemi luhatur. Jo me mohimin e asajqëkemi ndërtuarderisot,dheassesimetestimin e partneritetit tonë me faktorin ndërkombëtar.

Sotështëfestëdhefestat zakonisht bëjnëbashkëqëtëgjithë; nënjëdialog që zëvendëson moskomunikimin dhe keqkuptimet, qëndryshonbotëkuptimin dhe që mban gjallë kulturën e marrëveshjeve.

Ështëkohapërtëharruarmëritë, përtë tejkaluar dallimet dhe tani është koha e ndërtimitqëvaretngavetëne.

Ne nuk jemi njerëz që i frikësohemi të ardhmes, por e krijojmë atë dhe në këtë tetëvjetor na duhet të bëhemi sërish bashkë,përtashkruarnjëkapitulltëri tështetit: tëbazuarmbidijeni,zhvillim epërparim, menjerëztëaftëpërtabërëKosovënpjesë të pandashme të botësdemokratike.

Historinë do ta shkruajmë sërish – të forcuar me pjekurinë e të sotmes dhe të gatshëm për të ardhmen më të mirë.

Bashkëqytetarë, urime tetëvjetori i pavarësisë!
Gëzuar!

 

Ky postim është gjithashtu i disponueshëm në gjuhë: EN SR

This site is registered on wpml.org as a development site.