presidenca-logo
DR VJOSA OSMANI SADRIU
PREDSEDNICA REPUBLIKE KOSOVO
...

Saopštenje za medije sa sastanaka predsednice Osmani

Predsednica Republike Kosovo Vjosa Osmani, posle sastanaka za međuinstitucionalnu koordinaciju, pozvala je danas lidere opozicionih partija u Skupštini Kosova na sastanak.

Pored stalnih sastanaka sa čelnicima institucija zemlje: predsednikom Skupštine, premijerom, zamenikom premijera, ministarkom inostranih poslova kao i ministrima drugih resora, predsednica je uvidela da je potrebno da se održi redovna komunikacija sa opozicionim partijama, kroz stalne pozive na sastanke i razne događaje.

U ovom kontekstu, nakon pisma predsednika ABK-a (AAK) g. Ramusha Haradinaja i razgovora sa čelnicima institucija, predsednica je prvo pozvao opozicione lidere na odvojene sastanke, pošto neki od šefova institucija ovih dana nisu bili na Kosovu. U međuvremenu je najavila i poziv za zajednički sastanak svih lidera u vreme kada su svi na Kosovu.

Predsednica je u svom pismu ocenila da je saradnja i otvoren dijalog između institucija i političkih partija od suštinskog značaja za suočavanje sa aktuelnim izazovima i za zajednički rad na postizanju zajedničkih ciljeva koji uključuju zaštitu teritorijalnog integriteta, suvereniteta i ustavnosti, kao i međunarodno jačanje Republike, kao i ispunjenje našeg državnog prioriteta, članstvo u NATO i EU.

U tom kontekstu, predsednica Osmani je jutros održala sastanak sa predsednikom Skupštine Kosova, Glaukom Konjufcom, sa kojim je razgovarala o konstantnoj međuinstitucionalnoj koordinaciji.

U međuvremenu, u popodnevnim časovima, predsednica Osmani je na sastanku dočekala predsednika Alijanse za budućnost Kosova, gospodina Ramusha Haradinaja, sa kojim je razmenila mišljenja o najnovijim političkim i bezbednosnim dešavanjima u zemlji.

Predsednica je izrazila žaljenje što su druge opozicione stranke odbile priliku da daju svoj doprinos pitanjima od nacionalnog interesa, uključujući napore da se ojačaju strateški i egzistencijalni savezi Republike Kosovo sa partnerima, a posebno sa Sjedinjenim Američkim Državama. Ona je ponovila da će, u skladu sa Ustavom, nastaviti da se bavi zastupanjem građanskog jedinstva, zaštiti ustava, očuvanjem i jačanjem strateških saveza, kao i stvaranjem konstruktivne klime za suočavanje sa izazovima i značajnim pitanja u Republici Kosovo.

Prema rečima predsednice Osmani, doprinos svakog lidera i političkog subjekta je da sa državnim institucijama sarađuje po pitanjima od nacionalnog značaja, ali ne odbijanjem.

Uprkos tome, predsednica Osmani je objavila da su vrata njene kancelarije i dalje otvorena za institucionalne lidere i političke partije, kako bi zaštitili državni interes.

Ovaj post je takođe dostupan na jeziku: SQ EN

This site is registered on wpml.org as a development site.