presidenca-logo
DR VJOSA OSMANI SADRIU
PREDSEDNICA REPUBLIKE KOSOVO
...

Govor Predsednice Jahjaga u konferenciji za medije, posle sastanka sa g.Philip Reeker-om

Predsednica Republike Kosovo, gospođa Atifete Jahjaga je dočekala na sastanak zamenika pomoćnika Državnog Sekretara Sjedinjenih Američkih Država, sa kojim je diskutovala o nizu važnih pitanja.

Nakon sastanka, Predsednica Jahjaga i zamenik pomocnika Državnog Sekretara su dali izjave pred medijima.

U nastavku donosimo izjavu Predsednice Jahjaga:

Imali smo jedan vrlo dobar sastanak sa zamenikom pomocnika državnog sekretara, g.dinom Philip Reeker-om. Zahvalila sam se za stalnu pomoc Sjedinjenih Americkih Država u svim procesima kroz koje je prošla i prolazi Kosovo, ocenjujuci da poseta i poruke koje donosi g. Reeker su vrlo važne u vreme uspešnog završavanja nadzora nezavisnosti Kosova.

Izrazila sam zahvalnost naroda Kosova i osecanje dubokog prijateljstva za americki narod i državu. Za Kosovo i naš narod je od vitalnog znacaja ova pomoc i podrška. Jer mi Ameriku vidimo kao najveceg i najiskrenijeg prijatelja i zato što ideali americkih gradana su ujedno i ideali naših gradana.

Ocenili smo da je Kosovo jedna uspešna prica slobodne volje njenog naroda, angažovanja i snažne medunarodne podrške.

Uverila sam g. Reeker-a da su institucije i gradani Kosova  spremni i posveceni da ispune sve obaveze za izgradnju demokratske države, za red i vladanje zakona, za efikasnu borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, za garantovana prava svim zajednicama i za ispunjavanje svih standarda cineci sve potrebne reforme da bi Kosovo  postala clan NATO-a i EZ-e.

Republika Kosovo je faktor mira i stabilnosti u regionu. Razvijamo dobrosusedne odnose sa svim državama. Takve odnose želimo i sa našom susednom državom Srbijom. Dijalog, kao nacelo medunarodne diplomatije, za normalizaciju odnosa i da  bi rešavali sva pitanja koja su u interesu naroda, zemalja i svih gradana. To nema alternativu.

Republika Kosovo sprovodi sve njene medunarodne obaveze, proizašle u obliku sporazuma sa dijaloga olakšanog od EZ-a u Briselu.

Naša država preuzimajuci sve obaveze, preuzima i odgovornost za buducnost, za ekonomski razvoj i za opšti razvoj koji ce Kosovo pretvoriti u jednu privlacnu zemlju za strane investicije, u jednu prosperitetnu zemlju, u jednu zemlju ravnopravnih mogucnosti i šansi.

Uverila sam g. Reeker-a da institucije Kosova su posvecene da nastavljaju dijalog sa svim gradanima Kosova, u svim opštinama, obuhvatajuci ovde i tri opštine na severu zemlje. Da iznalaze i ponude rešenja da u skladu sa Ustavom zemlje da ostvare sva prava i slobode obuhvatajuci i garantovane kompetencije  Paketom Ahtisaarija.

Zahvaljujuci vas još jednom za posetu u ovim istorijskim trenucima za zemlju i moj narod, za pomoc i snažnu podršku Sjedinjenih Americkih Država, g. Reeker, imate rec.

Ovaj post je takođe dostupan na jeziku: SQ EN

This site is registered on wpml.org as a development site.