presidenca-logo
DR. VJOSA OSMANI SADRIU
PRESIDENTE E REPUBLIKËS SË KOSOVËS
...

Fjala e Presidentes Osmani në konstituimin e Këshillit për Demokraci dhe të Drejta të Njeriut

Të nderuar të pranishëm mirë se keni ardhur në takimin inaugurues të Këshillit për Demokraci dhe të Drejta të Njeriut,
I nderuar Kryetar i Kuvendit, z. Konjufca,
I nderuar Kryeministër, z. Kurti,
E nderuara udhëheqëse e USAID në Kosovë, Zeinah Salahi
Të nderuar zëvendëskryeministre, ministra, përfaqësues të institucioneve të drejtësisë, të institucioneve të pavarura në vend,
Të nderuar përfaqësues të shoqërisë civile,
Të nderuara media dhe të gjithë ju që jeni prezent,  

Mirë se vini edhe një herë në takimin inaugurues të Këshillit për Demokraci dhe të Drejta të Njeriut.

Më 9 dhjetor të vitit të kaluar, Kosova me plot meritë u rreshtua pranë vendeve të ftuara nga Presidenti Biden për të qenë pjesë e edicionit të parë të Samitit për Demokraci.

Samiti për Demokraci, një nismë jashtëzakonisht e qëlluar në një kohë kur demokracitë anë e mbanë botës janë bërë cak i drejtpërdrejt i tendencave gjithnjë e në ngritje autoritare, është platforma që ka bashkuar vendet nga 4 anët e globit në përpjekjet e tyre për të konsoliduar vlerat demokratike dhe për t’i promovuar e fuqizuar tutje ato.

Të punosh në drejtim të fuqizimit të demokracisë dhe përhapjes së vlerave demokratike, do të thotë të punosh për ruajtjen e shtyllave mbi të cilat janë ndërtuar shoqëritë moderne, prosperuese e filozofia e të cilave është e përqendruar në ruajtjen dhe promovimin e të drejtave të njeriut.

Kosova është sot një shembull i një demokracie të mirëfilltë, por edhe shembull i një vendi që vazhdimisht punon për përmirësimin e nivelit të demokracisë duke u fokusuar në mbrojtje të interesave të qytetarëve të saj, por edhe duke u fuqizuar gjithnjë e më shumë si një partnere e besueshme në rrafshin rajonal dhe atë ndërkombëtar.

Siç e kam thënë edhe në fjalimin në emër të Republikës së Kosovës në Samitin për Demokraci – Demokracia është në themelet e shoqërisë sonë, ajo është e rrënjosur thellë në luftën tonë historike për liri dhe për të drejtat e njeriut.

Por aq sa ka rëndësi rrugëtimi ynë i deritashëm, po kaq i rëndësishëm e strategjik është rrugëtimi ynë i mëtutjeshëm. Ngjarjet në Evropë sot, por edhe në vende të ndryshme në botë, na dëshmojnë se demokracia kurrë nuk është një projekt i përfunduar. Përkundrazi, demokracia kërkon që vazhdimisht të mirëmbahet, në mënyrë që të sofistikohet, të avancohet dhe të mbrohet.

Në këtë frymë, si dhe konform zotimeve të Republikës së Kosovës që i kemi paraqitur gjatë Samitit për Demokraci, jemi angazhuar për themelimin e një këshilli koordinues nëpërmjet të cilit jo vetëm se do të angazhohemi për përmbushjen e zotimeve ashtu siç janë prezantuar në Samitin për Demokraci, por edhe do të punojmë së bashku për të garantuar respektimin e plotë të standardeve demokratike në çdo proces tjetër strategjik për vendin dhe për qytetarët tanë.

Respektivisht, ky Këshill të cilin e kam themeluar do të shërbej si forum i lartë koordinues, qëllimi parësor i të cilit është  koordinimi dhe menaxhimi i punës në drejtim të përmbushjes së zotimeve të Republikës së Kosovës në kuadër të Samitit për Demokraci, si dhe përmbushjes së zotimeve tjera të institucioneve që ndërlidhen me forcimin e sundimit të ligjit, forcimin e demokracisë, forcimin e rolit të gruas në shoqërinë kosovare, avancimin e të drejtave dhe lirive të njeriut si dhe bashkëpunimin me shoqërinë civile dhe mediat.

Andaj, në fund të muajit të kaluar, me dekret kam themeluar Këshillin për Demokraci dhe të Drejta të Njeriut, që është një ndër zotimet tona me qëllim të mbështetjes së punës së mbarë institucioneve në përmbushjen e detyrave të tyre. Por, njëkohësisht, ky Këshill është edhe garanca jonë për angazhimin e bashkërendimin sistematik e institucional në drejtim të përmbushjes së zotimeve edhe në bashkëpunim me partnerët tanë ndërkombëtarë, e në veçanti me Shtetet e Bashkuara të Amerikës.

Më vjen jashtëzakonisht mirë që ky Këshill reflekton në strukturën e vet 3 shtyllat kryesore të zotimeve që i kemi bërë më 9 dhjetor, respektivisht:

Shtylla e parë: sundimin e ligjit dhe luftën kundër korrupsionit,
Shtylla e dytë: luftimin e autoritarizmit,
Shtylla e tretë: avancimi i të drejtave të njeriut, diversitetit dhe gjithëpërfshirjes me fokus në avancimin e të drejtave të grave dhe barazisë gjinore.

Si rezultat, ne kemi sot të ulur për rreth kësaj tryeze:

1.1. Kryetarin e Kuvendit të Republikës së Kosovës, si Anëtar i Këshillit;
1.2. Kryeministrin e Republikës së Kosovës, po ashtu si Anëtar i Këshillit;
1.3. Zëvendëskryeministren dhe ministren e Punëve të Jashtme dhe Diasporës, si Anëtare e Këshillit;
1.4. Ministrin e Punëve të Brendshme, si Anëtar i Këshillit;
1.5. Ministren e Drejtësisë, si Anëtare e Këshillit;
1.6. Avokatin e Popullit, si Anëtar të Këshillit;
1.7. Kryesuesin e Komisionit Qendror të Zgjedhjeve, si Anëtar i Këshillit;
1.8. Kryesuesin e Këshillit Gjyqësor të Kosovës, si Anëtar i Këshillit;
1.9. Kryesuesin e Këshillit Prokurorial të Kosovës, si Anëtar i Këshillit;
1.10.Kryesuesin e Këshillit Konsultativ për Komunitete, si Anëtar të Këshillit;
1.11.Drejtorin e Agjencisë Kundër Korrupsionit, si Anëtar të Këshillit;
1.12.Kryeshefen e Agjencisë për Barazi Gjinore, si Anëtare e Këshillit;

Si dhe, 3 përfaqësues nga shoqëria civile, të cilët po ashtu janë anëtarë të Këshillit, përfaqësojnë fushën e sundimit të ligjit, demokratizimin dhe barazinë gjinore. Dy përfaqësues tashmë janë përzgjedhur në një proces të hapur, dhe nëpërmjet një konkursi, kurse për të tretin votimi është në proces në kuadër të platformës së shoqërisë civile Civikos, dhe që nga takimi i radhës do të na bashkohet edhe anëtari i tretë i përzgjedhur nga vet shoqëria civile.

Përbërja e Këshillit mund të zgjerohet duke përfshirë edhe anëtarë tjerë në mënyrë që të sigurojmë gjithëpërfshirjen dhe zbatimin e përpiktë të zotimeve të bëra gjatë Samitit për Demokraci. Të gjithë që jemi prezent jemi çdo ditë në shërbim të demokracisë dhe secili prej nesh kemi mundësinë, mandatin, dhe platformat e nevojshme në dispozicion për të kontribuar drejtpërdrejt në përmbushjen e këtyre zotimeve.

Më duhet të them që jam jashtëzakonisht e lumtur për faktin që prej takimit të parë të këtij Këshilli ne kemi mundësinë që të raportojmë për rezultate tejet pozitive e të arritura përmbajtjesore qysh në 3 mujorin e parë të këtij viti, për çka dua t’i falënderoj institucionet relevante. Gjersa Këshilli fillon punën sot, puna e institucioneve të Kosovës në drejtim të zbatimit dhe të përmbushjes së zotimeve ka filluar që nga dita e parë, pra që nga 9 dhjetori e tutje, pas përmbylljes së edicionit të parë të Samitit për Demokraci.  Pra, ne sot do të diskutojmë më shumë në këtë drejtim në pjesën e  dytë të takimit, pas fjalimeve hyrëse. Themelimi i Këshillit sot bëhet pikërisht me idenë që të kemi një platformë ku institucionet tona do të mund të diskutojnë, të reflektojnë dhe të tregojnë për nismat e tyre drejt avancimit të demokracisë, sundimit të ligjit dhe të drejtave të njeriut.

Ne synojmë që ky Këshill të shërbejë si një platformë e tillë, e cila mund të kryej këtë funksion në bashkërendim midis institucioneve, e njëkohësisht të shndërrohet në platformën tonë të përbashkët për promovimin e punës së institucioneve të Republikës së Kosovës, dhe këtu s’po flas vetëm për institucionet politike, por të gjitha që janë prezent në këtë tryezë dhe gjatë  mandatit tim si Presidente do ta shndërrojmë këtë këshill në një trashëgimi të qëndrueshme të angazhimit tonë për ta fuqizuar demokracinë çdo ditë.

Është zëri ynë, puna jonë dhe angazhimi ynë i përbashkët që na mundëson t‘i dalim ballë çdo sfide. Është zëri ynë, është puna jonë dhe angazhimi ynë i përbashkët që do t’i mundësojë Republikës së Kosovës që të rreshtohet pranë vendeve që dëshmojnë pjekuri, gatishmëri dhe seriozitet në përmbushjen e zotimeve në kuadër të Samitit për Demokraci.

Të nderuar pjesëmarrës,

Përmbushja e këtyre zotimeve nuk është vetëm përmbushje e asaj që ne kushtimisht mund ta konsiderojmë si obligim përpara një Samiti global. Realisht, përmbushja e këtyre zotimeve është përmbushja e obligimeve tona si bartës të institucioneve më të rëndësishme në vend në raport me qytetarët tanë. Në veçanti është, përmbushje e vullnetit të qytetarëve tanë, të cilët frymojnë dhe veprojnë për demokracinë, si dhe besojnë në garantimin dhe respektimin e të drejtave të njeriut pa dallim.

Rrugëtimi përpara padyshim se do të ketë sfida, por ne mbesim të palëkundur në përkushtimin tonë për t’i jetësuar zotimet tona dhe për të përmirësuar mirëqenien e qytetarëve tanë.

Faleminderit gjithsecilit që jeni sot këtu. Besoj në angazhimin tonë të përbashkët dhe jam e sigurt që rrugëtimi ynë përpara do të jetë rrugëtim drejt suksesit.

Faleminderit shumë!

Ky postim është gjithashtu i disponueshëm në gjuhë: EN SR

This site is registered on wpml.org as a development site.